Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност

...
Задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за законност
Коментари Харесай

Окончателно : Съдът счита ареста на Бойко Борисов за незаконен

Задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов не покрива стандарта за правда и за непроизволност. Това се споделя в окончателното решение на Административния съд София-град, с което заповедта за ареста на Борисов е оповестена за противозаконна, сподели инспекция на „ Lex.bg “.

Припомняме, че водачът на ГЕРБ беше арестуван вечерта на 17 март, дружно с някогашния финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският областен съд (СРС) разгласи за противозаконни задържанията и на тримата.

От Министерство на вътрешните работи обясниха, че следствието е по сигнал на гражданското съдружие „ Боец “, обвързван със фотосите с пачки евро и златни кюлчета, както и с изказвания на Васил Божков, че е бил изнудван да заплаща подкупи на Борисов. Още през април СРС разгласи задържането за нелегално, като в решението си арбитър Николай Урумов уточни, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на някогашния министър председател с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията Борисов да бъде задържан.

В решението на съда се споделя още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, защото е нарушен правилото на пропорционалност по Административнопроцесуален кодекс, защото според член 6, алинея 2 от кодекса, административният акт и неговото осъществяване не могат да засягат права и законни ползи в по-голяма степен от най-необходимото за задачата, за която актът се издава.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР